Meny Lukk

”Swamp Lion” – Dansk melodramatikk i neo-western


En erkeamerikansk neo-western med dansk regi og manus skapt med et budsjett på snaue 70 000 dollar – Swamp Lion utforsker hvor langt man er villig til å gå for å redde de man elsker, i det som er en skarp kritikk rettet mot det amerikanske velferdssystemet.

Swamp Lion har ikke fått voldsomt med oppmerksomhet, men det veldig lave budsjettet har hevet en del øyenbryn i filmverdenen. Filmen er regissert og skrevet av danske Torben Bech. Han har både dansk, amerikansk, og til og med norsk produksjon i ryggen, i det som er hans første amerikanske spillefilm. Filmen handler om en familie som bor ved den meksikanske grensen i Sør-Texas, der sønnen Jack (Jack Elliot Ybarra) får kreft. Hverken far Jim (Michael Ray Escamilla) eller mor Bee (Bre Blair) tjener i nærheten av nok til å dekke utgiftene kreftbehandlingen krever. De blir da nødt til å finne nye måter å skaffe penger på, og Jim må vurdere hvor langt han er villig til å gå over de lovlige grensene for å redde Jack.

Regissør Bech har selv tidligere bodd i USA, og fikk oppleve forskjellene mellom det danske og amerikansk helsevesenet på nært hold. Resultatet av dette ble Swamp Lion, som er en åpenbar kritikk fra et dansk perspektiv av det amerikanske helsesystemet. At det er en danske som står bak filmen merkes godt. Filmen har en kombinasjon av melodramatikk og sentimentalitet som man ofte finner i danske filmer. Dette fotavtrykket eksisterer både visuelt – med tidvis pulserende foto, og i manus – der det er mange rørende interaksjoner mellom blant annet Jack og Jim. Hovedproblemet med filmen er at dette tar alt for stor plass. Det skjer veldig lite av spenningsmomenter før tredje akt inntreffer. Det hadde vært helt greit dersom melodramatikken var gripende nok, noe den dessverre ikke er. Filmen sliter tidvis med tempoproblemer, som gjør at den føles langdryg tross sin brukbart korte spilletid. Det blir etterhvert også utforsket i overkant mange relasjoner og tema rundt Jim som filmen kunne vært uten.

Det filmen burde hatt mer av – er spenning. Swamp Lions spenningsøyeblikk er utvilsomt dens største styrke. Til tider har filmen scener med en spenthet som kan minne om Breaking Bad. Denne styrken blir utnyttet for dårlig, og det er også enkelte scener med stort spenningspotensiale som blir kortet ned til fordel for lengre, melodramatiske scener som ikke tilføyer spesielt mye.

Tross lavt budsjett har filmen solid skuespill over hele linja, der spesielt foreldrene (Escamilla og Blair) er gode. Dominic Hoffman er mest minneverdig med sin herlige lille birolle. Den kreftsyke Jack (Ybarra) er heller ikke så værst, som også kan tyde på god skuespillpedagogikk fra regissør Bech.

Produksjonen til Swamp Lion fortjener utvilsomt hyllest, med tanke på hva de har fått ut av det tynne budsjettet. Det er også tydelig at dette er en historie Bech virkelig ønsket å fortelle, noe vi setter stor pris på i dagens kinosituasjon. Filmen er i overkant melodramatisk, men blir du truffet mer av det sentimentale enn det anmelder ble, er ikke det et stort problem. Den tredje akten er uansett såpass spennende at Swamp Lion på ingen måte er en bortkastet kinokveld.

''Swamp Lion'' regissert av Torben Bech. Med:  Michael Ray Escamilla, Bre Blair, Luis Bordonada, Karen Sorus Albisua, Dominic Hoffman. Spilletid: 1 time og 55 minutter. Land: Norge/USA. Aldersgrense: 12 år. På kino: 11. november.

Relaterte innlegg