Meny Lukk

“Swan Song” – Udo Kier i storform


Swan Song er en veldig fin film om savn og identitet, med en idiosynkratisk Udo Kier i spissen.

I den søvnige byen Sandysky er den flamboyante pensjonerte hårstylisten Pat Pitsenbarger innlagt på et eldrehjem. Utilpass og med et sterkt ønske om å komme seg vekk benytter han dagene for det meste med å smugrøyke sigarillos og brette servietter. En dag kommer en fornem advokat inn værelset til Pat, med beskjeden om at en av hans tidligere faste kunder er avgått med døden, den lokalkjente Rita Parker Sloan. Ritas siste ønske var om Pat kunne ordne håret hennes til gravferden. Pat og Rita har en turbulent fortid og med et surt mine sender Pat advokaten på dør. Men jo mer han tenker på henne, på fortiden og på byen generelt ser han dette som en mulighet å unnslippe tilværelsen på eldrehjemmet. Pat presterer å rømme derifra, og vi som seer har en lun, men sår vei i vente.

Karakterskuespillere har alltid vært mine favoritter – skuespillere som ikke så ofte får sjansen til å ha hovedrollen, men som alltid er høydepunktene for scenene dem befinner seg i. Tommy Flanagan, Michael Wincott, Alice Krige, Danny Trejo og ikke minst Udo Kier er navnene på bare noen jeg verdsetter høyt som kunstnere og karakterskuespillere. Dermed blir det automatisk veldig gøy når disse skuespillerne, i dette tilfellet Kier, får en større rolle for å demonstrere sitt talent. Og guri malla hvor flink han er! Kier har et unikt preg over seg, hvor de knallblå øynene hans i seg selv kan skildre en hel historie. Man enser problemfritt smertene og erfaringene Pat sitter på bare ved et kort blikk på øynene hans, samtidig som den naturalistiske tonen til filmen gjør prestasjonen desto mer troverdig.

Filmen er veldig fin, men går innom en del kjente territorier – klisjéer som det trente filmøyet kan forutse et godt stykke unna. Dette er ikke til nøds et problem, da disse klisjéene er håndtert såpass godt. Likevel skulle man kanskje ønsket det mer uforutsette, uten at det gjør sluttresultatet til en deal-breaker.

Swan Song ga også mersmak, ikke i form av at den trenger en oppfølger, men mer det at jeg kunne godt tenke meg å se den igjen, til tross for å ikke være perfekt.

Udo Kier er i seg selv grunn nok til å oppsøke Swan Song. Filmen går innom kjent territorie, uten å føles totalt uoriginal. En ordentlig fin film som belyser viktige temaer.          

Swan Song - regissert av Todd Stephens. Spilletid 1 time 45 min. Land: USA. Premiere 21.1.22. Med: Udo Kier, Jennifer Coolidge. Aldersgrense: 6 år.

Relaterte innlegg