Meny Lukk

“The Gentlemen” – Underholdende gladvold

[usr 3,5]

Amerikanske expat Mickey Pearson (Matthew McConaughey) har bygget seg et enormt og dominerende marihuana-imperium som han kontrollerer med jernhånd i Londons røffe gater. Tiden er inne for å selge bedriften og pensjonere seg, men et forsøk på å selge hele virksomheten setter ved uhell i gang en maktkamp iblant Londons gangstere. Hvem kan lure, true og drepe seg til en plass ved bordet, og kan Pearson selv komme seg unna helskinnet?

Guy Richie sin karriere har vært svært varierende, både i tematikk og kvalitet. De senere årene har vært særs dårlige, da spesielt med tanke på King Arthur: Legends of the Sword og fjorårets Aladdin (ja, det er faktisk Richie sin film). The Gentlemen ser en retur til klassisk Richie, med karismatiske gangstere som klæsjer sammen i et sammensurium av vold og komedie. Det hele er også passe meta, med referanser til Richie sine tidligere verk, samt historiefortelling og filmskapning. The Gentlemen er ikke like sjarmerende som Lock, Stock and Two Smoking Barrels og Snatch, men er absolutt på nivå med RocknRolla.

Foruten noen artige smash cuts og fortreffelige montasjer, er regien tonet litt ned. Og det er i bunn og grunn positivt. Det er ikke noe latterlig overdrevne effekter eller slow motion her. Filmens største problem er dødtid, eller rettere sagt scener som ikke lander slik de er ment til. En truende sekvens i en leilighet prøver å bygge opp spenning ala det man så i Pulp Fiction, men har ikke i nærheten av samme suksess. Richie er best når det er mye som skjer, når flere plotlinjer utfolder seg på en og samme tid. Så snart det blir stille og tenksomt, mister han all slagkraft. Heldigvis er The Gentlemen for det meste spetakkel og gladvold.

Matthew McConaughey er overbevisende som intelligent og fryktinngytende gangsterkonge, og er støttet opp av andre kjenninger i solide, om ikke nevneverdige, roller. Iblant de mer minneverdige prestasjonene finner vi Hugh Grant, så langt unna den romantiske komedie-sjarmøren som det er mulig å komme. I rollen som Fletcher storkoser Grant seg som en utspekulert skravlesyk homofil privatetterforsker med tvilsomme motiv. Jeremy Strong viser også atter en side av sitt formidable skuespillertalent. Her er han hverken røff tough guy (The Big Short) eller emosjonell pappagutt geni-idiot (Succession), men heller en feminin velkledd gangster-businessmann med en drøm om å passe inn i det britiske aristokratiet.

Sammen med en solid rolleliste, er så og si alle kostymene i filmen tapetsert i tartan-mønster. Det er ikke bare snakk om klassiske klær båret av britiske gentlemen. Også gatekriminelle rappere er ikledd joggedresser med samme mønster. Det bryter litt ved filmens realisme, men forsterker dens klare stil.

Guy Richie har ikke vært så god som dette på årevis. The Gentlemen er langt unna perfekt, og har klare dødpunkter. Men som en helhet er filmen gøyal, underholdende, og full av kule skuespiller-prestasjoner. Dette er Richie tilbake i form, tilbake til røttene sine, tilbake til god gammeldags britisk gangsterfilm. Stappet med herlige tartan-kostymer. Verd en tur på kino!

The Gentlemen –regissert av Guy Richie; med Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Colin Farrell, Henry Golding, Hugh Grant og Jason Wong. Spilletid: 1t 53m. Land: USA / Storbritannia. Premiere: 28.02.20. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg