Meny Lukk

“The Great Escaper” – Adjø, og takk!


Sommeren 2014 flykter Bernard Jordan (Micheal Caine) fra pleiehjemmet til han og hans kone for å delta på 70-års markeringen av D-dagen i Normandie. Gjennom denne reisen gjennopplever og finner han nye minner som vil prege både hans og andres liv.

The Great Escaper” er basert på det virkelige livet til Bernard Jordan og hans kone Irene Jordan. På spektakulært vis så er de spilt av Micheal Caine og Glenda Jackson, i deres potensielle siste roller på det store lerretet. Jackson gikk dessverre bort den 15. juni i år, og Micheal Caine har vært offentlig i media om at han allerede ser på seg selv som pensjonert. Derfor er dette ganske sikkert deres siste film, og dette er en spektakulær måte å avslutte to legendariske karrierer på.

The Great Escaper er en meget vakker film. I en verden dominert av store og eksplosive filmer som koster flere milliarder å produsere, med eksepsjonell og dominerende markedsføring som blender og potensielt kjeder oss, så er absolutt The Great Escaper et friskt pust i denne hverdagen. Jeg vil påstå at regissør Oliver Parker bryter sin 5-årige stillhet med ekspertise, vist med en utrolig beroligende og gripende film. Alle scenene i filmen fremstår som et direkte innblikk i det som skjedde for nesten 10 år siden. Mye grunnet de utrolige opptredende av Micheal Caine og Glenda Jackson. Det eneste jeg kan nevne som er i nærheten av negativt, er dens tilbakeblikk-scener som fremstår som meget sterile og kunstig framstilt. Men dette er en bitte liten bagatell i det store og hele, sett mot det resten av filmen får til.

Fra start til slutt så merker en magien som Micheal Caine og Glenda Jackson utstråler. Det er noe uforklarlig som brer seg ut i løpet av filmen fra deres prestasjoner, og dette er det som hever denne filmen til det nivået den treffer. En ser og føler vekten det å nesten være 90 år gammel gjør med en, og hva slags følelser og holdninger til livet en burde streve etter. Personlig så fungerte ikke filmen som en øyeåpner eller «aha»-opplevelse. Men mer som en påminner til ditt eget liv. Noe filmen absolutt ikke strever etter å oppnå, men heller får til på en meget naturlig måte. Historien fremhever heller ikke den typiske krigsclichén, men heller snur på den og viser de stygge, men minimalistiske sidene ved å ha overlevd en verdenskrig og hva traumene du sitter igjen med gjør med en.

The Great Escaper er en film jeg anbefaler av hele mitt hjerte. Dette er et eksepsjonelt eksempel av filmer vi trenger litt mer av i dagens kinohverdag. Filmens prestasjoner og tematikk er en blanding av perfekt britisk humor og seriøsitet som gir deg både et mer alvorlig syn på deg selv og de rundt deg, men samtidig løfter 10 kilo av dine skuldre når du går ut av kinosalen. Som nevnt så spiller Caine og Jackson antageligvis deres livs roller i denne filmen, og dette er en perfekt måte å hedre og avslutte disse karrierene på.

"The Great Escaper" regissert av Oliver Parker. Med: Micheal Caine, Glenda Jackson og John Standing. Spilletid: 1 time og 36 minutter. Land: England, USA. Aldersgrense: 12 år. På kino: 24. november.

Relaterte innlegg