Meny Lukk

«The Peanut Butter Falcon» – En Road Trip-film med en genial vri!

usr[4.5]

The Peanut Butter Falcon handler om 22 år gamle Zak (Zack Gottsagen) som rømmer fra pleiehjemmet sitt med mål om å oppfylle drømmen sin; å bli en profesjonell wrestler. På veien møter han Tyler (Shia LaBeouf), og sammen legger de ut på en reise full av latter, tårer, blod og whisky.

Herregud for en sjarmerende film! Det er lenge siden jeg har sittet gjennom en hel film med et enormt glis om fjeset, men gjett om det ikke var nettopp det jeg gjorde hele veien gjennom The Peanut Butter Falcon. Filmen var kjempemorsom fra start til slutt og ga meg en utrolig god følelse i hele kroppen som varte lenge etter rulleteksten gikk. Dette er virkelig definisjonen på en «feelgood» film.

Stjernen av dette showet er helt klart Zack Gottsagen som gir en fornøyelig opptreden og er den viktigste grunnen til at filmen er så enormt morsom. Hans kjemi med Shia LaBeouf og Dakota Johnson er også fantastisk å være vitne til. Jeg nevnte i min anmeldelse av Honey Boy at Shia LaBeouf i den filmen ga hans beste opptreden noensinne, men han er minst like god i The Peanut Butter Falcon, om ikke enda bedre. En litt mer subtil rolle enn den forrige, han spiller både komedien og de mer følsomme scenene så fantastisk at det fort blir vanskelig å holde tilbake på tårene, både på grunn av tristhet og latter. Dakota Johnson er også en morsom motpol mot Tylers noe ansvarsløse oppførsel.

Ikke nok med den fantastiske fortellingen, men filmen er også veldig fin å se på. Kinematografen Nigel Bluck har gjort stor nytte av det nydelige kystlandskapet til North Carolina, hvor handlingen til filmen utspiller seg. Det var mange veldig slående bilder som ga filmen noe ekstra bluss, som alltid blir satt pris på. Musikken hjalp også med å bygge den litt fjollete og morsomme stemningen, samtidig som den kunne være melankolsk og nydelig å høre på.

The Peanut Butter Falcon er også fantastisk i måten den behandler sin hovedkarakter Zak på. Zak har Downs syndrom, men likevel behandler ikke filmen karakteren hans forskjellig fra de andre. Han har meninger, drømmer og ambisjoner, han møter motgang og hindringer på reisen sin, men behandles hele veien som en helt normal person. Hele dette legger grunnlaget for mange av filmens beste om mest følsomme scener, da Zak og Tyler i løpet av reisen deres snakker ut om hverandre og lærer å komme overens med hvem de er.

The Peanut Butter Falcon var en fantastisk filmopplevelse hele veien og jeg storkoste meg virkelig masse. Den er søt, sjarmerende, og ikke minst morsom. Bortsett fra noen kanskje litt uinteressante og ikke fullt ut realiserte bi-historier er The Peanut Butter Falcon perfekt i mine øyne, og definitivt mitt høydepunkt fra Kosmorama 2020. Om du ikke rekker å se den i løpet av de siste dagene på Kosmorama kan man alltids se den når den kommer til norske kinoer allerede 24. April.

The Peanut Butter
Falcon – Regi og manus av Tyler Nilson og Michael Schwartz; med Zack
Gottsagen, Shia LaBeouf, Dakota Johnson og Thomas Haden Church. Spilletid: 1t
37m. Land: USA. Går på Kosmorama Filmfestival, Norgespremiere: 24. April

Relaterte innlegg