Meny Lukk

“The Woman King” – kvinner er kule


The Woman King er basert på sanne hendelser. Og selv om de fleste karakterene er så og si helt fiktive, hadde Dahomey (nå Benin) i Vest-Afrika, fra omtrent 1600- til 1800-tallet, det eneste regimentet med kun kvinnelige krigere, kalt Agojie. Det er disse vi følger, med general Nanisca (spilt av Viola Davis) i spissen. Hun må rekruttere og trene opp en ny generasjon med Agojie for å kunne stå imot fienden til kongeriket; Oyo-folket. Nawi (spilt av Thuso Mbedu) er en sta 19-åring som blir gitt til kongen av faren fordi hun ikke vil gifte seg, og starter treningen for å bli en av de fryktede krigerne.

For å adressere elefanten i rommet, ja, Viola Davis er helt konge (pun intended) i denne filmen. Dette er ikke uventet, men hun imponerer likevel. Hun klarer å vise smerte, styrke, menneskelighet og nådeløshet uten å måtte velge det ene eller det andre. Hun er uten tvil en av de sterkeste skuespillerene noen sinne. Lashana Lynch (Izogie) viser også hvor dyktig hun er i en rolle som både har utmerkede kamp-ferdigheter, samtidig som hun gir publikum grunn til å trekke på smilebåndet. Nawi er karakteren vi følger nærmest, og selv om staheten hennes til tider kan være frustrerende, gir Mbedu oss grunn til å heie på og føle med karakteren i hennes utvikling. 

Det er tydelig at alle skuespillerne har jobbet hardt for å kunne være troverdige krigere som sloss ekstremt fysisk. Kamp-koreografien i denne filmen er imponerende, fra stilen, til hvordan skuespillere og stunt-utøvere utfører dem, til måten det er filmet på. Jeg elsker kampscener som bygger på historie og kultur, og som har mer personlighet enn bare slåing og skyting, dette klarer de utmerket i denne filmen. Kultur og historie er sentralt i The Woman King, og regissør Gina Prince-Bythewood (sammen med manusforfatter Dana Stevens) blander inn elementer av musikk, klær og mye mer, som både viser oss kulturen fra området og hedrer historien. Filmen forteller en sterk historie, som tar opp grusomme ting fra menneskehetens fortid, men den lærer oss om noe som, i alle fall jeg, ikke visste noe om. 

Det er synd at det har tatt så lang tid før en film om disse utrolige kvinnene ble laget, men det er et godt tegn for fremtiden til filmindustrien. Spesielt når historien blir fortalt på en så visuelt vakker måte; med nydelige landskap i Sør-Afrika (hvor filmingen pågikk). Det eneste som gjør at denne ikke rekker til fem stjerner for min del, er at det var noen ting som ble litt hastet mens andre ting fikk litt for mye oppmerksomhet. For eksempel får vi ikke se veldig mye av treningen til rekruttene, men plutselig går de fra å være usikre med macheter til å ta salto over voksne menn. 

Men dette er detaljer, denne filmen har så mye hjerte, ekstremt dyktige skuespillere og en rørende historie om sterke kvinner og et stykke av Afrikas fortid. Jeg får så mye glede av å se slike historier og karakterer på storskjermen, og jeg må innrømme at jeg gliste første gang disse fantastiske kvinnene steg opp fra gresset. Det er rett og slett skikkelig kult. Det kom kanskje en tåre eller to iløpet av filmen også. Fortellinger som denne er virkelig viktige å se, for alle.


"The Woman King" regissert av Gina Prince-Bythewood. Med:  Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, John Boyega, Sheila Atim. Spilletid: 2 timer og 14 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 15 år. På kino: 25. november.

Relaterte innlegg