Meny Lukk

“There’s something in the barn” – og det er ikke så skummelt


En skummel versjon av “På låven sitter nissen” spiller. To lysende øyne beveger seg sakte i mørket. Blodet spruter. Dette er et perfekt anslag for den som gleder seg til å se en flyvedyktig sort komedie, men her kan det se ut som man ikke vil bli tilfredsstilt.

En amerikansk familie arver en tradisjonell norsk gård ute på landet og bestemmer seg for å flytte inn og feire jul der. Etter å ha gjort seg kjent med den lille bygda og også litt norsk folketro, er de klare til å gjøre om gården til sin egen ved å pynte og endre på hele låven. Inne i låven er det derimot et eller annet som ikke er så glad for alle endringene og som nå vil ha dem ut.

Her har regissør Magnus Martens prøvd å skape den nye norske storslagne mørke julekomedien, uten hell, men han skal ha for forsøket. Martens stiller opp med mange gode verktøy i kassa, men han bruker dem dessverre ikke like godt. Det er lett å la seg begeistre av norske skuespillere som kjenner til humor og festligheter godt som Henriette Steensrup og Calle Hellevang Larsen. Derfor er det så synd når det virker som slike talenter blir glemt bort. Rollefigurene deres er vittige og velplasserte, men de blir ikke tildelt noe skarpsindig manus å bryne seg på. Hele filmen kunne blitt løftet hadde disse to fått større plass å boltre seg på.

Martin Starr og Amrita Acharya er vittige frontfigurer med mye å by på. Alt går likevel for sakte i handlingen og karakterene deres oppleves masete og terpende, utover det det er ment at de skal være. Den amerikanske familien gjør et velmenende forsøk på å vise hjertevarme i blant all surrealistisk vold og slapstick, men det blir kleint når skuespillet ikke sitter så godt og manuset er klisjé.

Her gjelder det å dele ut kudos til hvem enn som redigerte filmens trailer fordi der landet hver eneste punchline, og filmen så skummel og spennende ut, dermed er det så synd at det ikke innfris. Filmen er uhyre moro iscenesatt. Det er ingenting som virker lettere å le av enn litt dumme amerikanere som vrir og vender på norske normer mens de beskytter seg fra nisser, men her ble man nesten litt lurt.

"There's something in the barn" regissert av Magnus Martens. Med: Martin Starr, Amrita Acharya, Jeppe Beck Laursen, Henriette Steensrup, Calle Hellevang Larsen. Spilletid: 1 time og 40 minutter. Land: Norge, USA. Aldersgrense: 12 år. Kommer på kino: 10. november

Relaterte innlegg