Meny Lukk

“Thomas mot Thomas” – Sterk debut av Rørvik!


Jakob Rørvik har kommet ut med sin første spillefilm, som er mildt sagt imponerende. “Thomas mot Thomas” handler om, jepp Thomas. Han blir spilt av Arthur Berning, som gjør en strålende jobb med å spille flere versjoner av seg selv, mot seg selv!

Vi opplever karakteren hans som en besatt kvantefysiker, som har jobbet i ti år med å få artikkelen sin om multiverset klar. Mens han jobber med artikkelen, ser han for seg andre versjoner som et resultat av valg han har tatt tidligere i livet. Thomas har også en sønn som trenger hans oppmerksomhet, men som fort havner i skyggen når han får beskjed om at artikkelen hans er antatt og kan snart bli publisert i et stort internasjonalt tidsskrift.

Da dukker det opp det klassiske spørsmålet om hva er som viktigst; jobb eller familie? Vi lærer fort at Thomas og eks-konen Sara har gått fra hverandre som følge av hans intense lidenskap på multiverset. Han og eks-konen deler på ansvaret over sønnen, men de dagene Thomas skal ha sønnen blir han enten glemt bort eller tatt med til bestemor med demens (spilt av Hege Schøyen). Thomas slites mellom versjonene av han selv som enten prøver å overbevise han om å fokusere på arbeidet, eller familien. Det skal påpekes at det er til tider litt slitsomt at den ene versjonen av Thomas skal opp i fjeset til «ekte» Thomas hele tiden for å true han til å fortsette med arbeidet. Likevel er det ikke et veldig stort minus.

Uten å røpe for mye har Thomas sin besettelse for å få ut artikkelen dypere lag. For at han kan forstå seg selv må han undersøke sin egen fortid og familiehistorie for å løse opp i sin nåværende situasjon. Dette er også et trekk ved handlingen som føles ekstremt likt fra andre fortellinger, men det funker.

Debuten til Jakob Rørvik er svært imponerende. Filmen blir et fint produkt av å skape en artig vri på en dramedie hvor familie, humor og jobb blir representert. Hvis han fortsetter i samme spor, tror jeg han kommer til å få produsert mange humorperler. Han har klart å skape en film som tar opp de store eksistensielle spørsmålene på en artig og sår måte som treffer. Med seg har han fantastiske skuespilleren Arthur Berning i hovedrollen. Han har vært et velkjent fjes for de fleste innenfor norsk film, men sjeldent han har fått skinne såpass mye som han har i denne filmen. Til tross for mye bra, er det noe få ting som lugger litt.

Etter min mening er dette en veldig bra laget film, men det er så åpenbart hva som skjer at jeg nesten kjeder meg litt. Det må faktisk være det eneste som trekker ned for min del (og at alle snakker østlandsk utenom hovedrollen). Det er mange bra skuespill-prestasjoner og gode innslag av humor, selv om det ikke er sånt en gapskratter av. Så alt i alt, en god film som er verdt å se!

"Thomas mot Thomas" regissert av Jakob Rørvik. Med:  Arthur Berning, Filip Mathias Eide, Hege Schøyen. Spilletid: 1 time og 38 minutter. Land: Norge. Aldersgrense: 12 år. På kino: 21. oktober. 

Relaterte innlegg