Meny Lukk

“Togo” – En tynn film basert på en solid historie

[usr 2.5]

Strømmer på Disney+

Året er 1925, og norske Leonhard Seppala (Willem Dafoe) får i oppdrag frakte medisin som kan forhindre en epidemi til andre siden av Alaska. Landskapet som portretteres bidrar til vakre og storslåtte utsnitt av den amerikanske staten i nord, og ville vært praktfullt på kinolerretet. Hver frame kunne vært innrammet og hengt opp på veggen i hvert et hjem. 

Det trekkes likevel hardt ned i kinematografiaspektet når det i scenene som skal fremstille kvelden er fullt opplyste. Lyset, som dog er stemningsskapende, kommer tilsynelatende fra ingensteds, og man trekkes fort ut av settingen. Lydsporet i filmen underbygger derimot dens spennende scener, og fører deg inn i riktig stemningsleie for anledningen.

Mye klisje dialog og kinematografi, skaper overdådig dramaturgi i udramatiske settinger. Mye av handlingen er bygget rundt forventningen av å oppleve spennende actionsekvenser. Disse scenene faller litt flatt når de i liten grad bidrar til å bringe historien videre. Det virker som det hele har som oppdrag å gi en så storslått og dramatisk filmopplevelse som overhodet mulig. Det faller igjen flatt i søken etter autentisitet. 

Togo er en rabagast som konstant setter kjepper i hjulene for Leonhard. Det viser seg at filmen faktisk har arvet sitt navn etter skapningen som ender opp som historiens underdog. Sjokkerende. 

Togo er på ingen måte en dårlig film, men det merkes tidlig i opplevelsen om man ikke er i målgruppen den prøver å treffe. Filmens underholdningsverdi er sterk i det den, forhåpentligvis, prøver å være; en film for den yngre skare. En mann og hans bestevenn, og deres tid sammen fra start til slutt. Det høres jo i utgangspunktet ut som en treffsikker oppskrift på noe bra. Det er det jo også, bare ikke for min aldersgruppe.

Willem Defoe trekker opplevelsen opp, og bidrar som vanlig til en formidabel formidling av både karakteren, og den historiske personen, han fremstiller. Det hadde vært fint om ikke resten av filmen til dels lente seg på hans skuldre. 

Et punkt som trekker filmen høyere er fokuset på Togo som helt, fremfor den allkjente Balto. Historiens store drakraft baserer seg på en heltedåd, fremfor prestasjonen av et hundeløp. Den 1085km lange turen er av stor historisk betydning, og det er fint å se at den endelig dukker opp i rampelyset.

Det er vilt, vakkert og vått, og helt klar lettfordøyelig drama for barn og ungdom. Det presser opptil flere ganger på tårekanalene. Det føles likevel ikke som nok, samtidig som det ofte blir for mye. En fin spenningsfilm å se for de yngre, ellers kan den fint hoppes over blant 2020s filmopplevelser.

Togo - Regi av  Ericson Core. Med; Willem Dafoe, Christopher Heyerdahl, Thorbjørn Harr. Spilletid: 1t 56 min. Land: USA.  DISNEY +. Aldersgrense: 6 år.

Relaterte innlegg