Meny Lukk

“Violent Night” – Julebord med Wirkola.


Når det kommer til film regissert av Tommy Wirkola vet man hva som venter. “Violent Night” inviterer til julebord og serverer groteske mengder Wirkola-esque underholdning i denne voldsorgien.

Vi møter julenissen (David Harbour) ved en bardisk i en klassisk britisk pub. Han er alkoholisert, stor i munnen og spyr i fart fra sleden. Han er julenissen, ingen tvil om det, likevel tror ingen på ham. Fra hus til hus går ferden, melk og småkaker fortæres. Helt frem til julenissen kommer ned pipa i herskapshuset hos den rike familien Lightstone. En bande eks-militære med sin leder Mr. Scrooge (John Leguizamo) i spissen har til hensikt å ta for seg av formuen til Gertrude Lightstone (Beverly D`Angelo), familiens matriark.  

Regissør Wirkola kommer til bords med en god dose mørk humor og satire. En svigersønn som mener han kunne avverget 11. september, et #blessed influenser-barnebarn som live-streamer jula og grantrær omringet av pakker fra Amazon. Filmen er ikke redd for å utfordre hva en julefilm kan være og inneholde. Noe forfriskende er det over nettopp det. Violent Night er ikke en film for sarte sjeler, men snarere for dem som vil ha noe annet enn fortellinger om jula uten friksjon.

Violent Night er Home Alone på steroider. Den dreier seg om hus som må forsvares, familie og grov vold. Noe av det mest groteske er resultat av lille Trudy Lightstones (Leah Brady) fantasi. Jeg sier ikke mer. Og Home Alone kunne kanskje sett mer ut som Violent Night. Om realismen var i fokus, vel å merke.

For ordentlig julestemning må musikk være på plass. Og det er den i høyeste grad i Violent Night. Filmen er pakket godt inn i kjente og kjære sanger som revet rett ut av en ferdig produsert liste på Spotify. Filmen lykkes når det kommer til den mer kreative anvendelsen av musikk. Det er nærmest rørende når selveste julenissen penetrerer kriminelle med polkagriser, går løs med slegge og kjører dem inn i snøfreser til Christmas Time av Bryan Adams. En sang som for meg før Violent Night ikke var til å holde ut.  

Vi møter i Violent Night en melankolsk julenisse som ikke ser mening i livet når ingen tror. Jeg kan like den nye siden, mer lik et menneske med følelser forbi ho-ho-ho og sult etter bakst. Den mer sympatiske siden av filmen sørger lille Trudy Lightstone for. Hun er hjertet i filmen. Den vi føler med og er mest redd for midt i festen av blod og gørr. Hun formidler en naiv tro på det gode i jula og forsoning for familien.   

Det hele rundes av med den endelige løsningen: å sette fyr på bål av penger. Jeg sier ikke løsningen på hva i fare for spoile noe. Selve symbolikken er det ikke noe å si på. Subtil og fin kommentar til overforbruket julen fører med seg.

Violent Night disker opp med tidlig julemagi. Den er alt en Wirkola-film skal være og mer til. Når en bad guy friteres av en elektrisk julestjerne innen den første halvtimen vet man at Wirkola er i rute. Og når den til sist går ut på Slade med Merry Xmas Everybody kan en ikke la være å forlate salen med en varm følelse.  

"Violent Night". Regissert av Tommy Wirkola. Med: David Harbour, John Leguizamo, Beverly D`Angelo, Leah Brady, Alex Hassell, Alexis Louder. Spilletid: 1 time og 51 minutter. Land: USA. Alder: 15 år. På kino: 2. desember. 

Relaterte innlegg