Meny Lukk

«Yao» – En dannelsesreise gjennom ørkenen

[usr 5]

Fra landsbygda i Senegal reiser Yao til hovedstaden, Dakar, for å møte sin store helt, Seydou Tall. Han er en styrtrik skuespiller og forfatter på besøk fra Frankrike. Han forstår fort at unge Yao har stukket av alene og vil derfor hjelpe ham med å komme seg hjem. Det hele blir en sjarmerende reise på tvers av landet.

Fortellingen er saktegående; Seydou og Yao klarer å bruke flere netter på å reise 300 og noe kilometer fra Dakar til Yaos hjemsted. Til tross for dette, så ville jeg ikke vært foruten et eneste sekund. Det er nydelig kjemi mellom Omar Sy og Lionel Basse i hovedrollene. De er veldig overbevisende som en slags far og sønn-duo. Reisen deres er full av kjapp og veldig god dialog, ofte styrt av Yaos konstante spørsmål om alt mellom himmel og jord. De underliggende temaene omkring identitet mesterlig fremstilt gjennom konstante påminnelser om at Seydou Tall, til tross for at forfedrene var fra Senegal, er franskmann.

Reisen på tvers av Senegal er fylt med endeløs ørken med gigantiske baobabtrær som Seydou bemerker at nok har vært der siden forfedrene hans levde i Senegal. Seydou og Yao er hele tiden omringet av naturen, og det vises frem i wide-shots som for mange i Norge vil være noe helt nytt. Det er filmens desidert mest interessante side. Den fungerer som en slags introduksjon til Senegal, et land som nok ofte går nordmenn hus forbi. Seydou Talls manglende viten om sitt eget opprinnelsessted fører til at han hele veien blir introdusert til nye skikker og tanker om Senegal, som da selvfølgelig også videreføres til seeren. Bare tanken på å bruke nesten en uke på 300km er fremmed. Det er omtrent en like langt som en tur fra Trondheim til Lillehammer, men som Yao forklarer, så er de på senegalsk tid. Alt går litt saktere i Senegal, visstnok.

Forskjellene mellom Senegal og Europa er også tydelige i musikken som hele tiden skifter mellom djembetrommer til blues og munnspill. Blues har for så vidt, i likhet med Seydou, røtter i Afrika. Det hele blir til en gjennomført og underholdende film.

Alt i alt, så er Yao et utmerket alternativ til det uendelige antallet filmer fra USA og Europa. Den har alt – gode skuespillere, morsomme og elskverdige karakterer og en kjent, men likevel underholdende historie om to mennesker som blir kjent med hverandre og seg selv på veien.

Yao – regissert av Philippe Godeau; med Omar Sy, Lionel Louis Basse og Fatoumata Diawara. Spilletid: 1t 43m. Land: Frankrike/Senegal. Premiere: 15.11.19. Aldersgrense: Tillatt for alle.

Relaterte innlegg