Meny Lukk

Engasjerende norsk film

Det er meg du vil ha – Regi: Dag Johan Haugerud – Motlys – 52 min.

det er meg du vil ha

I Det er meg du vil ha forteller læreren Henriette (Andrea Bræin Hovig) hvordan hun forelsker seg i en elev. Hun er 32 år og han er 15 år. Filmen tar opp spørsmål som hva ville du si om en kvinnelig ungdomsskolelærer som forelsker seg i en femtenåring? Hva ville du tenke om du satt overfor denne kvinnen og hørte hennes bekjennelse? Hvordan setter man grenser for et menneskes følelsesliv.

Sonja Evang skrev en tekst for Dramatikkfestivalen som hadde utgangspunkt i en sann historie. Dag Johan Haugerud fikk tilbudet om å sette opp stykket for teaterscenen, men valgte selv å lage en film. Derimot har Haugerud nærmest gjort filmen sin til et teaterstykket, eller nærmere en monolog. I løpet av filmens 52 minutter er det kun Henriette som står i sentrum. Hun forteller sin historie på en hverdagslig og direkte måte, som involverer mottageren og publikum.

Andrea Bræin Hovig er virkelig ypperlig i rollen som Henriette. Hun bærer rollen uanstrengt og presterer vakkert. Det virker nærmest som at man sitter på den andre siden av bordet og lytter til hennes historie. For å påminne tilskueren om at filmen er en illusjon, har Haugerud lagt inn lyden av fra filmcrewet som sier dag 2, scene 8, take 2. Dette trekker likheter til dogmefilmer som Idioterne (Lars von trier, 1998), hvor man ser lydbommen flere ganger i bildet.

Det er meg du vil ha fortelles fra Henriettes synspunkt og det skapes en viss sympati med henne. Derimot fortelles det en historie som er tabu i de fleste samfunn. Hvordan kan det forsvares når handlingene som begås er straffbare? Flere spørsmål blir belyst i denne filmen som er interessante, og som tilskuer må man konkludere selv.

Det er spennende å se at norsk film tør å satse på noe som er utenfor boksen.Filmen er spesiell både filmatisk og tematisk, men resultatet fungerer veldig bra. Med sine 52 minutter klarer Det er meg du vil ha å holde på interessen, og etter rulleteksten er ferdig sitter man og grubler over egne verdier og holdninger. Dette er en film som muligens ikke får mest kinobesøk i sommer, men er virkelig verdt å se!

Det er meg du vil ha er en engasjerende norsk film, som virkelig har fått til å skape noe vakkert, men samtidig reflekterende.

Relaterte innlegg