Meny Lukk

“Lundefjell – egget som forsvant” – moro for de minste


Man kan sette stor pris på å lage en barnefilm som er godteri for øynene, men absolutt ikke et plot som er moro å følge med på om man er over 6 år gammel. Lundefjell-franchisen er for de minste kinogjestene og det er stort sett det hele.

Una er en lykkelig lundefugl på en liten øy sammen med familien sin. En dag kommer det nye fugler som har måttet flykte fra reirene sine på grunn av klimaendringer, og i blant dem er Isabell. Hun er redd for og skeptisk til det nye stedet hun har havnet, men Una og vennene hennes vil gjerne ha henne med i gjengen. Alt blir kaotisk når Isabell skal passe på et viktig som etter hvert forsvinner! Sammen må de finne egget, og kanskje et vennskap.

Det er ingen tegn i denne filmen som tyder på at en voksen skal la seg henrive, utenom det estetiske. Skaperne bak filmen er Tomm Moore og Jeremy Purcell, som står bak storslagne animasjonsfilmer som “Sangen fra havet” (2014) og “Ulvevandrerne” (2020). Det er lett å se for seg at det er moro å lage skikkelig barnefilm, men når man har to slike perler i repertoaret, er det vanskelig for en fan å slå seg til ro med at dette var det neste verket i planene.

Selv om bakgrunnene og tablåene i denne filmen er overraskende pene, er karakterdesignene unødvendig banale. Dette er sikkert gjort for å fange oppmerksomheten til de små barna, men det oppleves forstyrrende når alt rundt er så utsøkt. Ellers er fortellerstemmen litt enerverende og skal virkelig geleide oss gjennom den veldig åpenbare handlingen. De prøver seg også litt på å fremme klimatematikk. Det er hjertelig velkomment, men ikke særlig forståelig for de yngste. Helhetlig er det dessverre mye å trekke fra, men “Lundefjell – egget som forsvant” er ikke laget for de som kan lese denne artikkelen.

Filmen får ikke full pott her, men Lundefjell – egget som forsvant er tross alt for de yngste filmentusiastene så de får heller bestemme. Det den derimot får skikkelig poeng for er å være vidunderlig vakker og full av iver og barnlig glød. Det er litt surt at Tomm Moore og Jeremy Purcell ikke kom med en storfilm for en bredere målgruppe, men dette får duge i mellomtiden.

"Lundefjell - egget som forsvant" regissert av Jeremy Purcell. Med: Sval Nigar Aarskog Johannessen, Eva Nergård, Finn Arve Sørbøe og Falk Nigar Aarskog Johannessen. Spilletid: 1 time og 20 minutter. Land: Irland og Storbritannia. Aldersgrense: Tillatt for alle. Kommer på kino: 03. november

Relaterte innlegg