Meny Lukk

“After Ever Happy” – Farlig kjærlighet, med vekt på farlig

I 2019 kom filmen After og slo alle wattpad-elskere av stolen. “After Ever Happy” er fjerde film i filmserien “After” som er basert på bøkene til Anna Todd. Filmen er regissert av Castille Landon, som tilfeldigvis også er navnet på stebroren til hovedkarakteren i filmen.  After Ever Happy handler om bad-boy Hardin Scott og good-girl Tessa Young. Tessa har nettopp flyttet ut og skal begynne på universitetet, og ikke lang tid etter møter hun Hardin, som er starten på deres lange, og intense, romanse. 

I denne filmen møter vi på nye intriger, hemmeligheter som kommer ut og ikke minst et par heite møter. Jeg kom til kinosalen med vage minner om de siste tre filmene, som kanskje skulle vært mer oppdaterte. Men merket jeg ble tidlig overrasket over at de fortsatt kranglet like mye som jeg husket. Dynamikken mellom filmens knoll og tott følger det man kan forvente av en klassisk wattpad-historie. Jente og gutt som er så sykelig avhengig av hverandre at de kun kan vise deres kjærlighet ved hengivelse, avhengighet, og å vise de er så forelsket at de kun ønsker gjøre den andre sjalu. Karakterene reagerer kun ved å utagere, og kommer kun tilbake til hverandre fordi det har skjedd en dramatisk hendelse i den andres liv. Det var så mye push-pull at jeg fikk whiplash i kinosalen.

Filmen i seg selv er utrolig vanskelig å relatere til, da en av hovedkarakterene er en ung gutt som drikker Whiskey, tar tatoveringer for “smerten” og er rik uten å ha jobbet en dag i sitt liv. Samtidig er det en historie ment for å drømme seg bort, men til hva? Å finne en kjæreste som sloss når han kjenner på egne følelser, og løper i armene til andre jenter hver gang han synes synd på seg selv. Filmens målgruppe er naturligvis også de unge og påvirkelige, noe som er utrolig farlig. 

Filmen viser psykisk vold i en glorifisert romantisk måte, hvor særlig Hardin gjennom hele serien forlater Tessa så mange ganger at hun som et resultat higer etter oppmerksomheten hans, også løser de problemene sine ved en heftig runde i senga (eller bilen…eller på vasken). Det skaper en interesse for relasjoner med mennesker som forlater deg gang på gang, og blir et ideale eller noe som er attraktivt. 

Kostymedesignet er også noe som er verdt å kritisere. På en boklanseringsfest på Tessa sin andre (!!) dag på jobb blir hun tatt med ut av en av kollegaene sine for å shoppe, bare for å gjøre en entré ned trappen iført en gullkjole (lik en jeg kjøpte på Bik Bok i 2013) og identiske gullfargede spisse boots. Noe som får den ellers nydelige Tessa  til å se ut som en julekule, mens folk eksklamerer “wow, du ser vakker ut Tess”.

Selv om filmen blir markedsført som en cheesy kjærlighetshistorie for de yngre, bærer den mye tyngre temaer enn man kan forvente. Sett bort ifra at filmen kan være en god underholdning om du vil drømme deg bort, eller bare le litt ekstra en kveld, er det ikke å se bort ifra at filmen maler et farlig bilde av kjærlighet. Dette, selv om filmen godt kan underholde et mindre påvirkelig publikum en søndagskveld. Det skal også sies at filmen kanskje ikke har gjort boken en tjeneste.

After Ever Happy: 2022. Regissert av Castille Landon. Med: Hero Fiennes-Tiffin, Josepbine Langford og Chance Perdomo. Romantikk/drama. Spilletid: 1t og 45 min.

Relaterte innlegg