Meny Lukk

Den Magiske Månereisen – en magisk reise til månen


Den Magiske Månereisen er en film som forsøker å ta verdensrommet til nye høyder, men som heller lukker det litt. Den tyskproduserte barnefilmen (originaltittel; Petrchens Mondhfart) er basert på boken fra 1912 Little Peters Journey to the Moon av Gerdt von Bassewitz. Den er et av flere forsøk på å ta historien til TV-skjermen, som ga meg store forventninger ettersom sist gang var i 1990.

I filmen møter vi Peter, en ung gutt som har en fascinasjon med verdensrommet, og lillesøsteren Anneli som har en stor og livlig fantasi. Vi møter også Mr. Summesen, en gammel marihøne på jakt etter de utvalgte barna som kan bryte en forbannelse. Når Mr. Summersen finner lille Anneli, reiser de til månen i et forsøk på å bryte forbannelsen, mens storebroren hennes Peter må komme etter for å hente tilbake søsteren sin. Dette fører til en reise gjennom verdensrommets mange mysterier, stjerner, Guder og fabelfigurer.

Noe som ikke fungerer helt, er den litt sære animasjonsstilen som minner om den man ser på nåtidens Barne-TV, eller filmer som kom ut for 15 år siden. Dette er utenom tilbakeblikket som bruker en mer spennende 2D animasjon, som dramatiserer den utløsende hendelsen. Det er åpenbart at filmen skal vise barn over 6 år en magisk verden med feer og sommerfugler, men det må sies at animasjonen ikke strekker til for verden den vil vise.

Det er også noe som skurrer med disse fabelfigurene. Regnmannen er en karikaturtegning av en fra midtøsten som går med turban, og av en eller annen grunn skal snakke gebrokkent. Annet enn det har vi Lynheksa, en farget kvinne som får rollen som irriterende kjæreste som skurken egentlig ikke bryr seg om. Representasjonen i filmen får tilbakeslag når det kun er tre karakterer som ikke er hvite, og når de egentlig ikke får noe særlig plass eller påvirkning i historien.

Særlig må jeg kommentere en falsk og skjærende dubbing, som stjeler litt av personligheten til karakterene. Det er ikke nytt sjarmen til filmens karakterer kan forsvinne i dårlig oversatt manus, men her var også stemmene uinteressante og til tider plagsomme. Det å snakke veldig lyst og høyt, gjør det ikke til en barnestemme.  

Det skal likevel sies at filmen gjør en svært god jobb med å fremstille flere av stedene fra boken. Nydelig arkitektur og utforming av blant annet Dronningens slott, gir mye til filmens univers. Resultatet blir likevel at det til tider føles ut som at noen har jobbet veldig hardt, mens andre har lagt inn en bakgrunnsfarge og tenkt at det gjør en overbevisende himmel. Kombinasjonen av disse to svarer til et litt dårlig gjennomført gruppearbeid.

Den eldre generasjonen som ser denne filmen, kan forvente å få servert et par upassende innuendoer og kommentarer om irriterende kvinner. Dette skal da gjøre opp for 1 ½ times spedbarnsunderholdning. Filmen mangler underholdning for foreldrene som naturligvis skal være med. Historien kan til tider også ta for seg for mange konflikter og utfordringer på en gang, som gjør det litt vanskelig å følge helt med på hva som skjer, og hva målet egentlig er.

Det er viktig å få frem at den helt klart gjør en interessant barnefilm, som den jo er. Den er sjeldent kjedelig og tar barna med på en ordentlig underholdende reise gjennom universet. Det er likevel noe i meg som ikke er helt fornøyd med hvordan filmen kom sammen.

Filmen virker for meg som et halvhjertet forsøk på å filmatisere en godt likt barnebok, men som likevel kan gi en helhjertet opplevelse til barn som ser den. Kanskje aller best om du er Tysk!

Den Magiske Månereisen / Peterchens Mondfahrt - Regi og manus: Ali Samadi Ahadi og Arne Nol. Land: Tyskland. År: 2021. Spilletid: 1 t. 21 min.

Relaterte innlegg