Meny Lukk

“Fest hos Albert Åberg” – 50-årsjubileum for en svensk animasjons stjerne

Albert Åberg kom først til live i 1972, og fyller 50 år i 2022. Dette er en animasjonsfilm basert Gunilla Bergström sine fem mest populære bøker om Albert Åberg.

Albert Åberg har vært en populær figur for barn her i Norge siden han gjorde sin debut her til lands på 70-tallet. Dette er en av de store bidragene for barn som Sverige har kommet med. Filmen følger Albert gjennom fem forskjellige historier, der Thorbjørn Harr har en myk og deilig fortellerstemme.

Filmen kan kalles for en slags “bokfilm” eller en visuell lydbok. Albert og de andre karakterene som er med er 2D pappfigurer som flyter når de beveger seg fra sted til sted, med noen kule “YouTube transitions” for å vise at de befinner seg i forskjellige rom og utfører forskjellige oppgaver. Selv om menneskene og dyrene er i 2D er en rekke gjenstander i 3D for å gi dybde til verdenen de befinner seg i. I tillegg til pappfigurer og pappobjekter har filmen en leken musikk gjennom hele spilletiden med noen spesifikke lydeffekter inni mellom som skal få pappfigurene til å “gjøre” ting selv om de ikke får til å gjøre noe som helst.

Målet som filmen har er ikke bare å feire Albert Åberg sitt 50års jubileum, men også å lære barn og voksne hva motparten ønsker skal gjøres, inkludere alle og ha det gøy, men med en klype barnehumor.

Selve filmen treffer ikke helt meg, derimot så må annerkjennelse gis til tiden som er brukt til å lage figurene og sette sammen scenene. Filmen anbefales åpenbart til småbarnsfamilier, til og med Albert Åberg fanatikere som vil se dette på det store lerretet

Regissøren av filmen er svenske Tomas Alfredson, kjent for filmene Tinker Taylor Soldier Spy (2011) og Snømannen (2017).

Fest hos Albert Åberg. Regissert av Tomas Alfredson. Spilletid: 57 min. Land: Sverige. 
Premiere: 23.09.2022. Norsk stemmer: Thorbjørn Harr. Aldersgrense: Tillatt for alle.

Relaterte innlegg