Meny Lukk

”Game of Thrones” S08E03: Et storslagent rot

[usr 4]

Denne anmeldelsen av Game of Thrones kan inneholde spoilers.

Forrige episode var virkelig det stille før stormen, og episode 3: The Long Night er det mye etterlengtete første slaget mot de dødes hær. Ut av mørket er the Dothraki og The Unsullied møtt av endeløse horder med is-zombier, og det er selvfølgelig spektakulært å se på.

Mye av episodens action drukner i det passende mørke, men også i for mye shaky cam. Man kan tilgi deler av det, det er meningen at man skal føle seg både desorientert og skrekkslagen her. Men det er også for mange øyeblikk hvor det er helt umulig å se hva som foregår.

Serieskaperne lovte et slag mer storslagent enn The Battle of Helms Deep fra Lord of the Rings: The Two Towers. Det var, som forventet, en overdrivelse. Det er tydelig at regissør Miguel Sapochnik drar inspirasjon fra den estetikken, men The Long Night kunne gjerne vært både strammere og mer fokusert, slik The Battle of the Bastards var. De øyeblikkene som ikke er rotet bort i shaky cam er allikevel slående, og noen komposisjoner ser ut som dramatiske digitale malerier. Dette burde vært episoden som ble satt opp på kino, og jeg gleder meg allerede til den dagen jeg kan se det på nytt i 4K.

Det er ikke overraskende at episoden har vonde øyeblikk. Det som er overraskende er hvilke karakterer som får mest fokus, og som ender opp som episodens største aktører. Til og med bevæpnet med bøkenes mange detaljer og profetier kan man ikke se episodens klimaks komme, og det er både gøyalt og forfriskende. Det gjør også sesongens resterende episoder til et stort spørsmåltegn – hvor går vi hen nå?

Game of Thrones sin dyreste, mest ambisiøse og mest påkostede episode noensinne faller noe kort for sin egen hype, men er utvilsomt underholdende, nervepirrende og overraskende. Episodens 82 minutter flyr avgårde, og etterlater seeren vondbråten og sjokkert. Det er et fantastisk stykke TV, enda det ikke helt lever ikke opp til The Battle of Helms Deep, eller The Battle of the Bastards for den saks skyld.

 Game of Thrones – skapt av David Benioff and D. B. Weiss. Med Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Peter Dinklage og Lena Headey. Land: USA. Spilletid: 1t 22m. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg