Meny Lukk

“Min Rembrandt” – Kunstens kraft


Rembrandt er ikke bare en av kunsthistoriens største malere, men en av Nederlands viktigste kulturskatter. Maleriene går for hundrevis av millioner og for samlere og museer er maleriene konstant i søkelyset. Regissør Oeke Hoogendijk gir et innblikk i den ekslusive verdenen av de som eier, selger, kjøper og jakter på Rembrandts berømte kunstverk. Det viser seg at det er mer enn bare stivkledde aristkorater som nyter Rembrandt hjemme i stuen som tar del i denne verdenen, selv om vi selvsagt får et innblikk også hos dem.

Vi følger Hertugen av Buccleuch i Skottland, eier av en Rembrandt som lenge har hengt på en mindre ideell posisjon i slottet hans, og som nå ønsket å flytte maleriet til et nytt rom som skal innredes spesielt for dette maleriet. Jan Six er 10. generasjon av sitt navnt, der den første var bekjent av Rembrandt selv, og hvor yngstemann nå er en av Amsterdams mest profilerte kunsthandlere. Filmen følger hans oppdagelse av det han mistenker er en uoppdaget Rembrandt i Christie’s katalog, hans videre kjøp av maleriet og hans kamp for å få bildet anerkjent som ekte.

I tillegg er filmen vitne til det Nederlandske riksmuseets budkamp med Louvre i Paris om å få kjøpt to malerier av Rembrandt fra en franskmann som har hatt malierene i sin families eie i minst 100 år, men som nå selger de av økonomiske årsaker. Den siste fortellingen filmen tar fatt i handler om den amerikanske kunstsamleren Thomas Kaplan som i mange år har hatt som mål å kjøpe opp så mange verk av Rembrandt som mulig for å kunne låne de ut til museer. Idéen er å få maleriene ut av privat eie og inn i offentligheten.

Gjennom disse fire ulike historiene, samt møter med en rekke Rembrandt spesialister og kunsteliter, skapes et portrett av en slags Rembrandt fanatisme. Det er et forsøk på å la oss forstå hvorfor nettopp disse maleriene har det enorme betydningen de har, enten det er emosjonelt, artistisk eller økonomisk. Som menneskene i denne filmen gjentatte ganger presiserer er det noe spesielt med Rembrandt. Å se de på nært hold, berøre dem, studere dem, restaurere dem eller fundere over dem. Alt tilskrives en nesten magisk kvalitet som på en side oppleves som unødvendig pompøst og elitistisk, men som likevel bringer en slags glede over den effekten nesten 400 år gamle malerier kan ha. Filmen er en fortelling om kunstverden mer enn en fortelling om Rembrandt, og er derfor mindre lærerik enn den er absurd, kaotisk og spennende.

For ivrige medlemmer av den internasjonale kunstverden har nok filmen lite nytt å by på, men for alle oss andre som sitter med en noe lavere interesse for klassisk kunst er filmen er innblikk inn i en verden og en interesse som for de fleste av oss vil forbli fremmed. Muligheten til å oppleve Rembrandt i høykvalitets nærbilder burde heller ikke underdrives, selv om opplevelsen av å være til stede i følge filmen skal være så uendelig mye bedre, og kanskje har den rett i det.

Min Rembrandt - Skrevet og regissert av: Oeke Hoogendijk. Med: Jan Six, Hertugen av Buccleuch, Eric de Rothschild, Thomas S. Kaplan, Martin Bilj, Jean-luc Martinez. Spilletid 1t. 37min. Land: Nederland. Norgespremiere: 26.02.2021. Aldersgrense: Tillatt for alle. 

Relaterte innlegg