Meny Lukk

«Superkompisene» – Fantasiløs fantasi


Marionettedukken Don, dubbet av Scott Maurstad, og lekehunden DJ Doggy Dog, dubbet av Karl-Vidar Lende, tar med seerene på en fantasifull reise om å finne troen på seg selv og vennskap. Men til tider kan historien om levende dukker satt til Central Park i New York bli kjedelig.

Filmen starter med å introdusere seeren for et sitat av John Lennon og Yoko Ono: «A Dream you dream alone is only a dream. A dream you dream together is reality». Og man kan tydelig se hvordan regissør Jérémie Degurson har blitt inspirert av dette sitatet.

Hovedkarakteren Don er en marionettedukke som er lei av å alltid måtte spille rollen som narr på de lille dukketeateret i Central Park. Han vil mye heller spille helten og han har levende dagdrømmer hvor han er helten og slåss mot store skumle monstre. En dag etter å ha blitt ydmyket av teaterets faste helte-rolleinnehaver Alfonso, bestemmer han seg for å leve ut drømmen. Til tross for at Dee, en marionette som er lei av å alltid måtte spille en jomfru i nød, ikke vil være med Don, velger han å dra. Ute i Central Park møter han DJ Doggy Dog, og sammen skal de være helter og redde de som er i nød. Uten å avsløre for mye, så er det som i sitatet at løsningen på problemene til Don, DJ Doggy Dog og Dee, må løses ved hjelp av hverandre og drømmer.

Manuset av filmen er skapt av de samme skaperne av «Toy Story», noe man legger merke til ved historien. Leker som kommer til livet når menneskene ikke er til stedet, leker som kommer bort fra hvor de egentlig hører hjemme og må jobbe sammen ved hjelp av vennskap for å komme hjem, gamle leker som ikke liker nye og moderne leker, alle kjente elementer fra «Toy Story» som man kan kjenne igjen i «Superkompisene». Med en mulighet til å skape en ny historie ut av de samme elementene, virker det som skaperne har prøvde å følge det samme gamle mønsteret, ut å tilføye noe. Historien blir dermed for repetativ.

Filmen har også hentet inspirasjon fra boka «Don Quixote» av Miguel de Cervantes fra 1605. Don velger å kalle seg selv for Don Quixote når han er ute på eventyr, likt som hovedpersonen i boka. Dette er også med på vise hvor «gammeldags» Don er, mens DJ Doggy Dog er en hund som har elektroniske elementer som lyd og lys, samt at han i tillegg kan rappe. Og dermed blir han et symbol på det moderne. Til tross for denne kontrasten, blir det ikke brukt til noe mer en å vise forskjellene mellom de to lekene.

Selv med koselige temaer som vennskap og et budskap som oppfordrer til fantasi, er det ikke nok. Det blir til tider for mye fantasi og for lite plott-oppbygning. Det kan virke som at skaperne av filmen glemmer av filmens premisser med at hovedpersonene er dukker som ikke egentlig skal være i live. Etter hvert blir dette bare enda film man har sett blitt laget mange ganger før.

"Superkompisene" regissert av Jérémie Degurson. Med: Scott Maurstad, Karl-Vidar Lende og Klara Høeg . Spilletid: 1 time og 30 minutter. Land: Frankrike, Spania og Belgia. Aldersgrense: 6 år. Kommer på kino: 02. februar

Relaterte innlegg