Meny Lukk

The Pink Cloud – Eller purple rain?


“The Pink Cloud” er første film ut på min reise gjennom Film fra Sør, og gjør meg absolutt giret på mer! Filmen en 2021 Brasiliansk Sci-Fi/Drama som viser oss verden under en global krise. Både skrevet og regissert av Iuli Gerbase som hennes regidebut, The Pink Cloud gir et interessant innblikk i en verden som kanskje ikke er så fjerntliggende.

Filmen baserer seg på en rosa sky som tar livet ditt på 10 sekunder. Ikke gå ut, ikke pust det inn. Lukk vinduer og dører og bli der du er. Denne beskjeden blir sendt over byens varslingsanlegg, og tvinger paret Giovanna (Renata de Lélis) og Yago (Eduardo Mendonça) til å skynde seg inn i leiligheten. Vi ser på nyhetene om hva som har skjedd, og hvordan det skjer. Hvor lenge skal det vare?

Verden er nå nedstengt, og ingen skal ut. Høres det kjent ut? Ja kanskje litt. Konseptet til filmen baserer seg på at alle på holde seg innelåst hjemme, der de var da det ble gjort klart at skyen var farlig. Vi følger paret og møter kun få av deres bekjente gjennom videosamtaler, og ser lite av verden utenfor, utenom på nyhetene eller gjennom leilighetens vinduer. Dermed blir vi godt kjent med den verden karakterene må forholde seg til, husets fire vegger.

Etter hvert som historien utfolder seg skjer det en rekke ting som indikerer at flere år har gått, og vi ser særlig hvordan det utfordrer forholdet til de to karakterene. Karakterene finner forskjellige måter å håndtere situasjonen på. Vi ser religiøse ritualer, leking og rollespill, eller VR-styrte briller. Enten for å underholde seg selv, eller kanskje som en form for eskapisme?

Gjennom plottet setter filmen lys på familieliv og relasjoner, og indre følelsesliv under en slik hendelse. Nettopp dette er noe aktuelt som mange mennesker har følt, og mange steder fortsatt føler på nå under pandemien. For å skape en god film med dette utgangspunktet var den avhengig av gode relasjoner og spill på følelser mellom skuespillerne, noe jeg følte den manglet. Jeg følte det litt som om jeg bare svevde, ja på en sky, gjennom handlingsforløpet, det traff meg ikke helt.

Ja, jeg ser referansen til den rosa skyen. Du lever i et lykkerus i starten av avrusningen, forholdet, kanskje en reise. Så slår realiteten inn og problemene kommer snikende. Karakterene opplever flere stadier av isolasjon. Yago søker trygghet i å be, mens Giovanna trenger mer tid alene. Man ser hvordan det er flere måter å takle situasjonen, særlig gjennom en venn av Giovanna som bor alene og sliter stort med det. Filmen sier mye om relasjoner under press fra omverden.

Gerbase har absolutt greid å lage et godt sett for fortellingen, og legger opp til svært følelsesladde scener, det bare funker ikke helt. Jeg ser hva filmen prøver å si og jeg er interessert, men det blir kanskje ikke tydelig nok, ikke sterkt nok. Jeg kan likevel ærlig si at jeg gleder meg stort til å se hva annet filmskaperen kommer med!

The Pink Cloud (orig. A Nuvem Rosa). Regissert og skrevet av Luli Gerbase. Med Renata de Lélis og Eduardo Mendonça. År: 2021.

Relaterte innlegg